در واقع، سمینار به نوع خاصی از رویدادها گفته میشود که در آن یک یا چند نفر سخنران و ارائهدهندهی اصلی وجود دارند و درمورد یک موضوع خاص صحبت میکنند. معمولا در سمینارهای موفق، سایر شرکتکنندگان نیز در بحث اصلی مشارکت میکنند و ارائهدهندگان اصلی بیشتر نقش تسهیلگر و هدایتکنندهی بحثها را ایفا میکنند. گاهی اوقات این مشارکت صرفا به پرسش و پاسخ میان شرکتکنندگان و سخنرانان محدود میشود.
شاید ملموسترین رویدادهایی که با عنوان سمینار برگزار میشوند و درموردشان میشنویم، رویدادهایی با عنوان سمینار کارشناسی ارشد هستند که در آنها دانشجوی کارشناسی ارشد در انتهای دورهی آموزشی خود به تحقیق درمورد یک موضوع خاص میپردازد و در یک سالن و در جمع اساتید و سایر دانشجویان به توضیح درمورد آن میپردازد و در انتها به سوالات آنها پاسخ میدهد.
اهداف برگزاری سمینار
هر سمینار میتواند یک یا چند هدف عمده داشته باشد. مثلا در یک سمینار با هدف تحصیلی، حاضرین به بحث و تبادل نظر درمورد یک مسئلهی آکادمیک میپردازند تا بتوانند اطلاعات بیشتر و البته عمیقتری درمورد آن به دست بیاورند و به نتایج جدیدی برسند. در سیمنارهای آموزشی هم مشابه همین اتفاق رخ میدهد. مثلا یک عده دور هم جمع میشوند تا درمورد یک موضوع خاص مثلا سرمایهگذاری در بورس بیشتر بدانند.
برخی از سمینارها در کنار اهداف آموزشی، اهداف انگیزشی هم دارند. یعنی میخواهند به شرکتکنندگان انگیزهی انجام یک کار خاص را بدهند. مثلا یک سمینار در حوزهی کارآفرینی میتواند هدف خود را اینطور تعریف کند: تشویق افراد به شروع کسبوکارهای کوچک و جدید.